Hjem  »  Nyheter  »  Hva skal du ta betalt?

07. mai 2014

Hva skal du ta betalt?

prisVi kan dessverre ikke fortelle deg hva du skal ta betalt. Det vi kan si er at du skal sitte igjen med anstendig betaling for de timene du har arbeidet med et oppdrag.

Frilanskalkulatoren er et godt verktøy for å beregne hva du skal ta betalt – enten du fastsetter en årslønn selv eller velger å sammenligne lønnsnivået med gjennomsnittslønna i mediebedriftene.

Du kan også bruke andre metoder for å fastsette dine priser, men uansett må du ta hensyn til følgende elementer:

  • Kontorkostnader og andre driftskostnader
  • Ferie
  • Sykdom
  • Videreutdanning/vedlikehold av kunnskap
  • Annet

Du kan altså ikke ta samme timepris som den de fast ansatte får. Du skal betale alle utgiftene dine. De må fordeles på de timene du jobber i løpet av et år.

I eksempelet nedenfor tar vi utgangspunkt i at du ønsker å sitte igjen med en årslønn på 500 000 kroner. Det er bare så vidt over norsk gjennomsnittslønn for 2013.

I et år er det 261 arbeidsdager. Når du trekker fra for ferie, helligdager, sykedager, tid til administrasjon, kompetanseheving og salg, vil du ganske sikkert oppdage at det er over 100 dager du ikke kan fakturere. Fordelt på de dagene som er igjen, må du fakturere 3 000 til 3 500 kroner per dag for å komme opp i 500 000 kroner. Men du har også utgifter.

I tillegg til lønna du skal ha, må du også dekke inn andre utgifter til datamaskin, fotoutstyr, kontorleie og –rekvisita, telefon, forsikringer, regnskapsførsel og annet. Det er ikke unormalt at utgiftene dine per fakturerbar dag kommer opp i 600 kroner.

I tillegg bør du ha litt fortjeneste slik at du kan spare med tanke på uforutsette tap av inntekter.

Dette betyr at du må fakturere 4 000 – 5 000 kroner dagen i 150 dager i året for å kunne betale utgiftene dine og få en gjennomsnittlig norsk årslønn.

Disse tallene vil selvfølgelig variere etter hvor høy årslønn du vil ha og hvor høye utgifter du har. Det er derfor nødvendig at du gjør en tilsvarende beregning selv. Til det er Frilanskalkulatoren et godt verktøy.

Dersom du kommer fram til at din dagspris er 4 000 kroner, betyr det at du må ta 2 000 kroner for en halvdags jobb. Dersom kunden har et begrenset budsjett og forventer mye arbeid, må ditt svar være hvor lenge du kan jobbe for det budsjettet kunden har. Da må altså arbeidets omfang begrenses.

Hvis du jobber frilans på halv tid skal du selvfølgelig ta den samme dags- eller timeprisen, men årslønna blir selvfølgelig deretter.

Legg inn et svar